Zupa z soczewicy i marchewki

części do skuterów

Przyprawiona zupa z soczewicy i marchewki

Pyszne, pikantne mieszanka, pełen żelaza i niskiej zawartości tłuszczu do boksu . Jest gotowy w ramach pół godziny lub może być wykonana w powolnym kuchenka

1 . Podgrzać dużym rondlu i podsmażyć na sucho kminek i nasiona płatków chilli 1 min lub aż zaczną skakać na patelni i uwolnienia ich aromat . Miarka się o połowę nasion z łyżką i odstawić. Dodać olej , marchew, soczewicę , akcji i mleko do garnka i doprowadzić do wrzenia . Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut , aż soczewica ma spuchnięte i zmiękczona .
2 . Whizz zupę z blendera ręcznego lub w malakserze , aż będzie gładkie ( lub pozostawić go masywny , jeśli wolisz ) . Doprawić do smaku i skończyć z kupa z jogurtem i odrobiną zarezerwowanych prażonych przypraw . Podawać z ogrzanych pieczywa naan .

składniki

2 łyżeczki nasion kminku
szczypta chili płatki
2 łyżki oliwy z oliwek
600g marchewki , umyć i drobno starty (nie trzeba obierać )
140g czerwonej soczewicy podzielone
1l gorącego bulionu warzywnego ( z kostki jest w porządku )
125ml mleka
jogurt naturalny i naan chleb , aby służyć