Gulasz z cieciorki

Smaczna, choć nie każdemu znana cieciorka doskonale sprawdza się jako baza do wegetariańskiego gulaszu. Kolorowe, lekkie i niezbyt skomplikowane danie.


Składniki:
- 30 dag cieciorki
- 3 papryki (kolor do wyboru, choć najlepiej wybrać trzy różne - nasze danie będzie kolorowe i dzięki temu ciekawie się zaprezentuje)
- brokuł
-  40 dag pomidorów w puszcze
- cebula
- por
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- zioła - według upodobań (ja zazwyczaj wykorzystuję natkę pietruszki)
- sól i pieprz


Cieciorkę mocz przez noc w wodzie. Gotuj przez około godzinę - kontroluj, ważne by była miękka, ale nie, odszkodowanie za wypadek poczeka, a ona rozgotowana. Podsmaż cebulę i por. Dodaj resztę składników wraz z wywarem warzywnym. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dopraw według uznania i udekoruj ziołami. Podawaj z brokułami, które wcześniej na kilka minut wrzuć do wrzącej wody.