Papryka faszerowana

Pyszne i lekkie letnie danie, nie tylko dla zagorzałych wegetarian!

Składniki:
- 4 papryki
- 1 papryczka chili
- 2 cebule lub 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag ryżu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 20 dag fety (pokruszonej)
- 2 listki świeżej mięty
- 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- oliwa
- oregano

Przygotowanie:
Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne (możesz jednak zachować łodyżki - dla dekoracji i efektownego wyglądu). Papryki ułóż w naczyniu do zapiekania. Do garnka nalej oliwy, wrzuć cebulę lub pora oraz czosnek i podsmaż. Dodaj ryż, oregano, papryczkę chili oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Wlej 300 ml bulionu i gotuj przez około 10 minut. Odstaw garnek z ognia i dodaj  do niego fetę, świeże zioła i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z resztką bulionu i wylej na dno naczynia z paprykami, a następnie przykryj szczelnie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około godzinę. Na piętnaście minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię, wtedy ryż z wierzchu będzie chrupiący.